01.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Het vermogen van jouw kachel is afhankelijk van verschillende factoren. Wat is de inhoud van de kamer waar jouw kachel komt te staan? Wij hanteren de vuistregel: 1 kW staat gelijk aan 20m³ of aan 10m².

02.

Welke diameter rookkanaal heb ik nodig?

De diameter staat vaak al vermeld bij jouw kachel. Gebruik deze diameter voor de rest van het rookkanaal.

03.

Hoeveel afstand moet ik bewaren tussen de muur en de kachel?

Heb je een muur van hout of gips? Zorg dan voor minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur. In het geval van een muur van beton of steen, houd dan ongeveer een vuistdikte afstand tussen de kachel en de muur.

04.

Hoe sluit ik een enkelwandige kachelpijp aan op mijn kachel?

Om duidelijk te laten zien hoe je de eerste enkelwandige pijp op de kachel moet installeren, hebben we een afbeelding gemaakt:

Hoe installeer ik een enkelwandige kachelpijp? Lees het op 123-Kaminofen.de!
05.

Hoe gebruik ik het enkelwandig naar dubbelwandig verloop?

Hieronder zie je hoe je het verloop correct installeert:

Installeren van een enkelwandig naar dubbelwandig verloop
06.

Hoe meet ik de vochtigheid van mijn hout?

Wil je graag je hout meten, dan is het belangrijk dat het hout is gekloofd. Gebruik vervolgens een vochtmeter om de vochtwaarde van je hout te meten. Het is van belang dat je dit aan de binnenkant van het hout doet. Geeft de meter aan dat het hout meer dan 20% vocht bevat? Dan spreken we van nat hout dat nog niet in je kachel mag worden verbrand.

07.

Hoe maak ik de ruiten van mijn kachel schoon?

Het is belangrijk om jouw kachel schoon te houden, en dat geldt ook voor de (zij)ruiten van de kachel. Met een glasreiniger kun je de kachelruit snel en eenvoudig schoonmaken. Spray een paar keer over de kachelruit, laat het een minuut intrekken en maak vervolgens de kachel schoon met een doek.

08.

Valt het binnenwerk van mijn houtkachel onder garantie?

Vermiculiet en schamottesteen zijn onderdelen die kunnen slijten en scheuren door de hitte in de verbrandingskamer, vergelijkbaar met remblokken in een auto. De scheuren in de zijwanden worden veroorzaakt door statische schokken, zoals uitzetting en krimp van de haard. In principe kan er worden doorgestookt, omdat vermiculiet alleen een isolerende functie heeft en geen structurele functie, en daarom vallen deze scheuren niet onder de garantie. Het vervangen van deze onderdelen heeft hoofdzakelijk een cosmetisch effect, en het opnieuw ontstaan van scheuren kan niet worden uitgesloten. Een scheur heeft geen invloed op de functionele aspecten; het kan er alleen optisch minder mooi uitzien.