Alles wat je moet weten over het stookseizoen

De koude maanden komen er weer aan, wat uiteindelijk betekent dat u uw kachel weer vaker zult gaan stoken. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om een aantal punten na te gaan.

Het is weer bijna zover, het stookseizoen gaat weer beginnen!

Over het algemeen vraagt een houtkachel weinig onderhoud. Toch is doet u er verstandig aan om de houtkachel te controleren alvorens het seizoen begint. Controleer bijvoorbeeld het binnenwerk van uw houtkachel. Is deze aan vervanging toe? U bent er nu nog op tijd bij, daarom adviseren wij om deze altijd te repareren!

Daarnaast doet u er goed aan om ook de deurdichtingen bij langs te lopen. Zijn deze nog helemaal in tact? Dan hoeft u er uiteraard niets aan te doen. Merkt u dat sommige delen van de dichting los beginnen te laten of zelfs compleet zijn weggebrand? Dan doet u er goed aan om ook deze te vervangen met een deurdichtingskoord.

Belangrijk om te weten tijdens het stookseizoen!

Een houtkachel is normaliter behandeld met hittebestendige lak. Deze lak is niet bestand tegen water. Gebruik daarom ook absoluut geen water om de kachel in- of uitwendig schoon te maken. Daarnaast is het altijd goed om de aanwijzingen van de fabrikant te volgen.

Natuurlijk moet u tijdens het stookseizoen ook de kachel goed onderhouden. Heeft uw kachel tijdens of na het branden, vaak last van roet? Dit kan liggen aan het hout. Het is belangrijk dat uw hout schoon en droog is. Als het vochtpercentage meer dan 25% is, dan spreken wij over nat hout. Daarnaast kan veel hars ook zorgen voor meer roet. Een handige vochtmeter biedt uitkomst!

Heeft u last van zwarte ruiten tijdens het branden? Zorg dat u uw kachel op vol vermogen zet. Dit zorgt ervoor dat de roetdeeltjes worden losgebrand. Een andere oplossing is onze glasreiniger.

Tot slot raden wij aan om minimaal 1 keer per jaar het complete rookkanaal te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf! Dit geldt óók voor pelletkachels.

Het stookseizoen bij een pelletkachel!

Ook is het belangrijk dat u uw pelletkachel goed onderhoud. Ook tijdens het stookseizoen is het verstandig om een aantal punten bij langs te lopen. Om het een stuk overzichtelijk voor u te maken, hebben wij dit onderverdeeld in dagelijks onderhoud, wekelijks onderhoud en jaarlijks onderhoud:

Dagelijks onderhoud

Het uitzuigen van de asresten in de pelletkorf

Eventueel het reinigen van de ruit

Legen van de aslade

Wekelijks onderhoud

Eventueel de dop van het T-stuk controleren, zit deze nog vast? Ligt er as in?

Jaarlijks onderhoud

Zijpanelen controleren, zitten hier stof tussen? Dit dient schoongemaakt te worden.

Wanneer u de panelen heeft verwijderd, is het ook goed om de binnenzijde rond de elektronica en ventilatoren schoon te zuigen. Doe dit met gepaste afstand, zodat u de elektronica niet beschadigt.

De rookgasventilator dient ook goed te worden schoongemaakt.

Net als bij een houtkachel dient de deurdichting van de pelletkachel ook goed te worden gecontroleerd. Is deze aan vervanging toe?

Met deze tips benut u uw kachel zo optimaal mogelijk tijdens het stookseizoen! Heeft u toch nog een aantal vragen? Neem gerust contact met ons op!