Kachels
Stap binnen in een wereld van verwarming waar jouw comfort centraal staat. Van knisperend houtvuur tot geavanceerde pelletkachels en efficiënte cv-kachels - ontdek het vuur dat jouw thuis verwarmt!
Houtkachels met weinig uitstoot en een hoog rendement
Fijnstof, stikstof zijn momenteel veel besproken thema's. Daarom moeten houtkachels in Duitsland aan de strengste voorschriften voldoen. Deze voorschriften leveren daar een aanzienlijke bijdrage aan, vergelijkbaar met de milieuzones die in veel Duitse steden gelden voor het verkeer.
Speksteenkachels
Een speksteenkachel geeft over een langere tijd de warmte geleidelijk af. De warmte hiervan is vooral stralingswarmte. Een groot voordeel van een speksteenkachel is dat je minder hout nodig hebt. Het rendement van een speksteenkachel is hoog. Voordeel is dat bijna alle houtsoorten gebruikt kunnen worden (m.u.v. tropisch hardhout als meranti en bankirai). Dennenhout is zeer geschikt voor een speksteenkachel. Wil je meer informatie over een speksteenkachel?
Keukenhaarden
Een keuken is een plek waar je samenkomt en gezellig een wijntje drinkt. Hierbij hoort ook een aangename warmte van een houtkachel. Of in dit geval, een keukenhaard. Zo verwarm je niet alleen je keuken, maar je hebt ook de mogelijkheid om hier een heerlijk gerecht op te bereiden. Er zijn daarnaast ook varianten met een bakoven en zelfs grill! Een keukenhaard straalt echte gezelligheid en warmte uit.
Al jaren is het populair om een houtkachel of keukenhaard in je keuken te plaatsen. Bij 123-Kaminofen denken wij graag met je mee en kun je een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Daarnaast is het goed om te weten dat wij diverse keukenhaarden hier bij ons in de winkel hebben staan.
Als je liever eerst de houtkachel bekijkt, ben je van harte welkom!
De verschillen tussen een inzethaard en inbouwhaard
Inbouwhaard
Een inbouwhaard biedt verschillende voordelen ten opzichte van een inzethaard. Ten eerste biedt een inbouwhaard meer ontwerpvrijheid en maatwerkopties. Omdat een inbouwhaard volledig geïntegreerd wordt in het interieur, kun je de haard aanpassen aan je specifieke wensen en de stijl van de ruimte. Je hebt meer flexibiliteit in het kiezen van materialen, afmetingen en afwerkingen, waardoor je een unieke en gepersonaliseerde haard kunt creëren die perfect past bij je interieur.
Een ander voordeel van een inbouwhaard is de flexibiliteit in plaatsing. In tegenstelling tot een inzethaard, die afhankelijk is van een bestaande open haard of schouw, kan een inbouwhaard vrijwel overal in de ruimte worden geplaatst. Je kunt ervoor kiezen om de haard als een centraal punt in de kamer te laten opvallen, of deze juist discreet te integreren in een muur of kast.
Een inbouwhaard biedt ontwerpvrijheid, maatwerkopties, ruimteflexibiliteit, een breder scala aan brandstoffen en een efficiëntere warmteafgifte. Het stelt je in staat om een haard te creëren die perfect aansluit bij je interieur en persoonlijke voorkeuren, terwijl je geniet van de warmte en sfeer die een haard kan bieden.
Inzethaard
Een inzethaard biedt verschillende voordelen ten opzichte van een inbouwhaard. Ten eerste is een inzethaard eenvoudig te installeren, omdat deze in een bestaande open haard of schouw geplaatst kan worden. Dit maakt het een geschikte optie voor mensen die hun bestaande haard willen upgraden zonder ingrijpende verbouwingen.
Daarnaast is een inzethaard vaak kostenefficiënter dan een inbouwhaard. Omdat de bestaande open haard of schouw als basis dient, zijn de installatiekosten meestal lager. Bovendien kan een inzethaard de efficiëntie van de bestaande haard verbeteren door het toevoegen van moderne verbrandingstechnologie, waardoor het rendement en de warmteafgifte toenemen.
Een inzethaard is een praktische en aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een upgrade van een bestaande open haard of schouw. Het biedt installatiegemak, kostenbesparing, ontwerpflexibiliteit en eenvoudig onderhoud, waardoor je kunt genieten van de gezelligheid en warmte van een haard met moderne functionaliteit.
Het kopen van een pelletkachel of houtkachel cv
Ben je op zoek naar een alternatief voor aardgas? Een pelletkachel cv of houtkachel cv biedt een perfecte oplossing, en het is zelfs mogelijk om dit te combineren met een zonneboiler!
Vooral in Nederland wordt het steeds populairder om een woning te hebben zonder gasaansluiting of ketel. Met de voortdurende stijging van de gasprijzen zoeken mensen actief naar alternatieven. Een pelletkachel cv kan uitstekend je huidige ketel ondersteunen of zelfs volledig vervangen.
De ondersteuning van een CV kachel met buffervat
Kies jij voor een CV-kachel? Kies dan voor een set in combinatie met een buffervat. Op deze manier bereik je een veel hoger rendement met de totale installatie.
Als je ervoor kiest om met een kachel de hele woning te verwarmen, kan het juist aantrekkelijk zijn om te kijken naar een kachel op CV in combinatie met een buffervat. Als je een keer de kachel niet stookt, wordt de warmte opgeslagen in het vat. Zo kun je toch nog je huis verwarmen zonder dat de kachel brandt.
Bij de keuze van een CV-kachel speelt naast de optiek en het maximale vermogen vooral de verhouding tussen het vermogen aan de waterzijde en aan de ruimte in de woonkamer een belangrijke rol. Regeltechnisch gezien zou de ideale kachel op CV zijn totale vermogen aan het CV-circuit moeten afgeven.
In de praktijk echter, wordt een CV-houtkachel gezien als een meubelstuk en wil iedereen graag het houtvuur zien en de aangename stralingswarmte ervaren. Voor degenen die het vlammenspel willen zien, is een grote panoramaruit gewenst. Tegelijkertijd zorgt een grote panoramaruit voor een optimale stralingswarmteafgifte.
Let op bij het kiezen van een CV-kachel!
Bij een deur met grote ruit ontstaat alleen al door de deur een warmteafgifte van 3 kW. Daar komt nog de warmteafgifte van de behuizing van de kachel zelf bij, wat ook al snel 1 kW extra is.
Het bepalen van het vermogen van een (hout)kachel op CV (bij het kiezen van het vermogen niet van de koudste dag uitgaan)
Als er geen warmtebehoefteberekening van de woning aanwezig is, kan de totale warmtebehoefte (dat wil zeggen de warmte die nodig is voor het hele gebouw) volgens onderstaande tabel worden bepaald. Het vermogen (lucht + water) van de CV-kachel moet in de praktijk ongeveer 50 tot 70% van de totale warmtebehoefte bedragen om ook in de overgangsperiode (herfst + lente) normaal te kunnen stoken.
Procedure voor het bepalen van het vermogen van een CV-kachel:
Bepaal de warmtebehoefte in de woonruimte.
Het vermogen aan de luchtzijde mag niet hoger zijn dan deze waarde.
Bepaal de totale warmtebehoefte van het gebouw. De totale warmtebehoefte (lucht + water) moet ongeveer 50 tot 70% van de berekende waarden liggen.
Het vermogen aan de waterzijde van een CV-kachel is het verschil tussen het totaalvermogen en het vermogen aan de luchtzijde.
Huistype |
Voor 1978* |
1978 - 1983* |
1984 - 1994 |
Vanaf 1995 |
Lage energiewoning |
---|---|---|---|---|---|
Totale warmtebehoefte |
130W/m² |
115W/m² |
90W/m² |
70W/m² |
<40W/m² |
*Mits dubbelglas
Warmtebehoefte in watt per m² woonoppervlak bij huizen met isolatie in oorspronkelijke toestand.
Voorbeeldberekening:
Eengezinswoning bouwjaar 1976, woonoppervlakte 143M², enkelglas is door dubbelglas vervangen.
De plusminus warmtebehoefte voor de woning bedraagt circa:
130W/m² x 143m² = 18.590 W (18.5KW)
Te kiezen CV houtkachel (totaal vermogen): 18.5 KW x 50% = 9 KW
Onderhoud van een cv kachel
Zeker, een kachel op cv vereist, net als een reguliere pelletkachel of houtkachel, regelmatig onderhoud. Dit betekent dat het belangrijk is om de kachel goed schoon te houden en minstens eenmaal per jaar (in het geval van een pelletkachel op cv) een grondige reiniging uit te voeren. Daarnaast is het noodzakelijk om minstens eenmaal per jaar het rookkanaal te reinigen.
Meer lezen over onze cv-kachels?Â
Liever een pelletkachel?
Naast houtkachels, cv-kachels en inbouwhaarden hebben wij ook een ruim aanbod aan pelletkachels.
Met een pelletkachel haal je een gezellige en praktische warmte in huis
Niets is zo fijn als thuiskomen en meteen de kachel ontsteken. Met een pelletkachel heb je in sommige gevallen zelfs de mogelijkheid om deze te ontsteken terwijl je onderweg bent naar huis. Het is goed om te weten dat veel modellen de optie hebben om een dagprogramma in te stellen. Zo bepaal je zelf wanneer de kachel aan moet. Beide opties zijn twee grote voordelen ten opzichte van een 'normale' houtkachel.
Onderhoud van je pelletkachel
Een pelletkachel vraagt over het algemeen meer onderhoud dan een houtkachel. Het is daarom ook zeer belangrijk om je kachel vóór het stookseizoen begint te reinigen. Dit kun je zelf doen of door een specialist laten doen. Meer informatie over onderhoud voor je pelletkachel kun je hier lezen.
Type houtpellets
Daarnaast is het type houtpellets dat je kunt gebruiken ook zeer belangrijk. De kwaliteit van de pellets heeft grote invloed op de werking en hoeveelheid warmte van een pelletkachel. Zorg er daarom voor dat je altijd pellets koopt met een keurmerk (DINplus, EN+ of A1+ gecertificeerd).
Start vandaag nog met besparen op je energierekening
De gaskraan in Nederland wordt steeds verder dichtgedraaid. De gasprijzen stijgen en we moeten op zoek naar een alternatief.
Met een kachel kun je snel je energiekosten verlagen. Wij bieden hoogwaardige kachels aan die de warmte gelijkmatig in je woning verspreiden.
Daarom koop je een kachel bij 123-Kaminofen
Wil je een houtkachel of pelletkachel kopen? Bij ons helpen we je de kachel van je dromen te vinden. We kunnen je advies geven op basis van onze ervaring, zodat je de houtkachel of pelletkachel vindt die het beste bij jouw situatie en wensen past.
Wij zijn gevestigd in Duitsland, wat betekent dat je kunt profiteren van de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs. Onze kachels voldoen ook aan de strenge Duitse milieunormen. Bij ons kies je voor jarenlange ervaring, deskundig advies op maat en de beste kwaliteit.Â
Hoogste kwaliteit voor de beste prijs
Hoge klanttevredenheid
Advies op maat
Showroom in Uelsen (bij Hardenberg)
Jarenlange ervaring in duurzaam verwarmen