Aangename warmte: ontdek onze cv-kachels!

In de wereld van verwarmingssystemen is er een toenemende vraag naar duurzame oplossingen die niet alleen warmte leveren, maar ook energie-efficiënt zijn. Een populaire keuze in deze categorie is de CV-kachel in combinatie met een boiler.

Complete watervoerende kachel pakketten

Benieuwd naar hoe je jouw huis op een energiezuinige en duurzame manier kunt verwarmen? Ontdek de talloze voordelen en mogelijkheden van onze pakketten die speciaal zijn ontworpen om jouw huis warm te houden op een efficiënte manier.

CV-kachels

Grootse voordelen van een vrijstaande cv-kachel zonder buffervat

  • Ruimte besparend
  • Relatief eenvoudige installatie
  • Directe verwarming naar de CV

CV-kachel pakketten

Grootse voordelen van een vrijstaande cv-kachel met buffervat

  • Efficiënte opslag van je warmte
  • Uitbreiding van andere warmtebronnen
  • Rendement van het gehele systeem neemt toe

Mogelijkheden doornemen?

Laat ons je een e-mail sturen of je even bellen, zodat we geheel vrijblijvend de mogelijkheden kunnen doornemen!

Wat is een CV-kachel?

Een CV-kachel is uitgerust met een warmtewisselaar, waardoor de warmte van het vuur niet alleen de ruimte verwarmt, maar ook de wisselaar zelf. Deze wisselaar geeft de warmte door aan water dat door de kachel stroomt en vervolgens naar het buffervat of centrale verwarming wordt geleid.

Het functioneren van een houtkachel op CV is een samenspel van warmte en efficiëntie, waarbij elk onderdeel op het juiste moment zijn rol vervult.

Stap 1: De kachel wordt aangestoken en moet opwarmen tot de gewenste temperatuur.

Stap 2: Na ongeveer een uur, wanneer de kachel op de juiste temperatuur is, treedt de sensor of voeler in werking. Deze stuurt een signaal naar de pompunit, die het water laat circuleren van de kachel naar het buffervat.

Stap 3: Het warme water wordt opgeslagen in het buffervat en van daaruit naar de ketel geleid, of rechtstreeks naar de vloerverwarming en/of radiatoren.

Een kijkje

in de wereld van een CV-kachel!

Benieuwd naar hoe een CV-kachel werkt en wat je allemaal kunt doen met een buffervat? In onze video legt onze collega Jarno alles rustig uit. Hij gaat dieper in op de werking van de CV-kachel en de voordelen van een buffervat. Ook het vermogen van de kachel komt aan bod, want dat is cruciaal. Als je meer wilt weten, raden we aan om contact met ons op te nemen.

De ondersteuning van een CV kachel met buffervat

Kies jij voor een CV-kachel? Kies dan voor een set in combinatie met een buffervat. Op deze manier bereik je een veel hoger rendement met de totale installatie.

Als je ervoor kiest om met een kachel de hele woning te verwarmen, kan het juist aantrekkelijk zijn om te kijken naar een kachel op CV in combinatie met een buffervat. Als je een keer de kachel niet stookt, wordt de warmte opgeslagen in het vat. Zo kun je toch nog je huis verwarmen zonder dat de kachel brandt.

Bij de keuze van een CV-kachel speelt naast de optiek en het maximale vermogen vooral de verhouding tussen het vermogen aan de waterzijde en aan de ruimte in de woonkamer een belangrijke rol. Regeltechnisch gezien zou de ideale kachel op CV zijn totale vermogen aan het CV-circuit moeten afgeven.

In de praktijk echter, wordt een CV-houtkachel gezien als een meubelstuk en wil iedereen graag het houtvuur zien en de aangename stralingswarmte ervaren. Voor degenen die het vlammenspel willen zien, is een grote panoramaruit gewenst. Tegelijkertijd zorgt een grote panoramaruit voor een optimale stralingswarmteafgifte.

Let op bij het kiezen van een CV-kachel!

Bij een deur met grote ruit ontstaat alleen al door de deur een warmteafgifte van 3 kW. Daar komt nog de warmteafgifte van de behuizing van de kachel zelf bij, wat ook al snel 1 kW extra is.

Het bepalen van het vermogen van een (hout)kachel op CV (bij het kiezen van het vermogen niet van de koudste dag uitgaan)

Als er geen warmtebehoefteberekening van de woning aanwezig is, kan de totale warmtebehoefte (dat wil zeggen de warmte die nodig is voor het hele gebouw) volgens onderstaande tabel worden bepaald. Het vermogen (lucht + water) van de CV-kachel moet in de praktijk ongeveer 50 tot 70% van de totale warmtebehoefte bedragen om ook in de overgangsperiode (herfst + lente) normaal te kunnen stoken.

Procedure voor het bepalen van het vermogen van een CV-kachel:

  • Bepaal de warmtebehoefte in de woonruimte.

  • Het vermogen aan de luchtzijde mag niet hoger zijn dan deze waarde.

  • Bepaal de totale warmtebehoefte van het gebouw. De totale warmtebehoefte (lucht + water) moet ongeveer 50 tot 70% van de berekende waarden liggen.

  • Het vermogen aan de waterzijde van een CV-kachel is het verschil tussen het totaalvermogen en het vermogen aan de luchtzijde.

Huistype

Voor 1978*

1978 - 1983*

1984 - 1994

Vanaf 1995

Lage energiewoning

Totale warmtebehoefte

130W/m²

115W/m²

90W/m²

70W/m²

<40W/m²

*Mits dubbelglas

Warmtebehoefte in watt per m² woonoppervlak bij huizen met isolatie in oorspronkelijke toestand.

Voorbeeldberekening:

Eengezinswoning bouwjaar 1976, woonoppervlakte 143M², enkelglas is door dubbelglas vervangen.

De plusminus warmtebehoefte voor de woning bedraagt circa:
130W/m² x 143m² = 18.590 W (18.5KW)

Te kiezen CV houtkachel (totaal vermogen): 18.5 KW x 50% = 9 KW

Onderhoud van een cv kachel

Zeker, een kachel op cv vereist, net als een reguliere pelletkachel of houtkachel, regelmatig onderhoud. Dit betekent dat het belangrijk is om de kachel goed schoon te houden en minstens eenmaal per jaar (in het geval van een pelletkachel op cv) een grondige reiniging uit te voeren. Daarnaast is het noodzakelijk om minstens eenmaal per jaar het rookkanaal te reinigen.

Meer lezen over onze cv-kachels?