Stoken door middel van de Zwitserse Stookmethode

Ben jij op zoek naar een duurzamere en efficiëntere manier om je houtkachel te gebruiken? De Zwitserse stookmethode staat bekend om haar doeltreffendheid en milieuvriendelijkheid als het gaat om het stoken van hout. Het doel van deze methode is om een volledige en schone verbranding van hout te realiseren, met minimale rook en uitstoot van schadelijke stoffen.

Door de volgende stappen te volgen, ben je verzekerd van een goede verbranding:

1.

Goede voorbereiding

Zorg ervoor dat het hout dat je gaat gebruiken goed is gedroogd. Het ideale vochtgehalte van het hout moet onder de 20% liggen voor een efficiënte verbranding.

2.

Juiste opbouw

Plaats de grootste houtblokken onderin de kachel, in de lengterichting. Stapel daar bovenop kleinere houtstukken kruiselings. Dit bevordert een goede luchtstroom tussen het hout.

3.

Aansteken

Steek het hout aan met aanmaakblokjes of ander geschikt aanmaakmateriaal. Zorg ervoor dat er voldoende zuurstof beschikbaar is door de luchtschuiven van de kachel volledig open te zetten.

4.

Verbrandingsfase

Laat het vuur op gang komen en zorg ervoor dat het goed brandt. Dit bereik je door voldoende zuurstof toe te laten. Houd de luchtschuiven van de kachel volledig open.

5.

Controle

Wanneer het vuur stevig brandt en de kachel op temperatuur is, kun je de luchtschuiven geleidelijk sluiten om de verbranding beter te reguleren. Doe dit tot ze ongeveer halverwege gesloten zijn.

6.

Naverbranding

Na verloop van tijd worden de brandbare gassen die uit het hout vrijkomen in de naverbrandingskamer van de kachel verbrand. Dit draagt bij aan een efficiëntere en schonere verbranding. Het is belangrijk om de kachel voldoende tijd te geven om deze naverbrandingsfase te bereiken.

7.

Restwarmte

Wanneer het hout bijna volledig is verbrand en er voornamelijk as overblijft, kun je de luchtschuiven verder sluiten om de verbranding te verminderen. Hierdoor wordt nog steeds warmte gegenereerd, zij het met een lagere intensiteit.

Kortom, door de Zwitserse stookmethode te omarmen, kun je niet alleen de efficiëntie van je houtkachel verhogen, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Het is echter altijd belangrijk om de specifieke instructies en richtlijnen van de fabrikant van je houtkachel op te volgen, omdat de optimale stookmethoden kunnen variëren afhankelijk van het type kachel dat je bezit.